tisdag 15 maj 2012

Varg: småländskt lammkött är gott

I Lessebo utanför Växjö slog en varg för ett par dagar sedan ett får DN:

En ny varg tycks ha etablerat sig i södra Småland. Vargen har redan rivit ett får i Korsanäs, nära Lessebo cirka tre mil öster om Växjö.
Det konstaterar länsstyrelsens besiktningsman Jan-Eric Johannisson som inspekterade resterna av fårkadavret på lördagen.
– En stor hund kan bita ihjäl ett får, men hunden äter inte upp det. Och det här fåret var i stort sett uppätet, säger han till Smålandspostens nätupplaga.
Det har på senare tid funnits flera indikationer på att det finns en varg runt Lesseboområdet. Den har varit synlig flera gånger.
Nyligen ska vargen också ha sprungit på en bil i trakten av Kosta.
Jag är glad varje morgon jag går ut till fårhagen och slipper mötas av synen av döda och lemlästade får och lamm. Om vi råkar ut för en attack av större rovdjur så kommer vi nog att sluta med fårhållningen. Då gör vi nog om våra marker till viltåkrar istället.

Mer om MPs praktiska glesbygdspolitik

Ledare i gårdagens SvD:
För er som har glömt det: När Miljöpartiet senast ville höja bensinskatten, tillsammans med S och V i april 2010, hävdade man att det inte på något vis skulle ”drabba” dem som var beroende av bilen för att komma till sitt arbete. Pendlarna skulle få en ”kompensation när det gäller arbetsresor som helt och hållet kompenserar för höjningen för de (sic) som åker så mycket så att de har reseavdrag”, lovade Maria Wetterstrand (Ekot SR 28/4 2010).
MP vill fortfarande höja bensinskatten. Nu föreslår man dessutom att tidigare nämnda reseavdrag ska slopas.
Med ny MP-ledning väntar tuffare tider för jobbpendlare. Politik som gör det svårare för människor att ta jobb som inte ligger ”nästgårds” är illa för såväl glesbygds- som företagarambitioner. Miljöpartiets starka väljarbas på Södermalm i Stockholm gör sig gällande.

måndag 14 maj 2012

Miljöpartiet på väg slopa glesbygden

Vad blir effekten av detta och vad drabbas? Jo glesbygden! Avfolkning gynnar väl knappast den hädvunna biologiska mångfalden på landsbygden? Men det är klart, det kanske är ett led i rewilding Europe. Dvs en tom landsbygd man eftersträvar? Lyssna: Miljöpartiet på väg slopa reseavdragen

söndag 13 maj 2012

Moddade växthuset igår....

Igår modifierade vi vårt växthus. Den som är intresserad av att se hur det ser ut hänvisas till Åter nr2 2011...

Det vi gjorde var helt enkelt att dra in vatten. Först satte vi en hängränna därefter ledde vi in regnvattnet till en 200 liters tunna i ena hörnet. Så nu kan man ta tempererat vatten ur en kran direkt inne i växthuset. När tunnan är full så kommer den även att funka som ett värmemagasin som jämnar ut temperaturskiftningar i växthuset - något vi har lite problem med just nu (gurkplantorna gillar inte nattfrost ens när de står i växthus).

fredag 11 maj 2012

Sagan om gubben, potatislandet och yogafesten

Min son I (5 år) skrev en saga på datorn. Jag hjälpte honom med mellanslagen, de har han inte riktigt förstått idén med.


DET VAR EN GONG EN GUBE SOM HETE KALE HAN HADE JOBAT I POTATISLANDET HELA DAN HAN VAR TRÖT NU SÅV HAN SNART VAR DET MORGON PÅ MÅRGÅNEN SKULE HAN PÅ ET KALAS DET VAR ET JÅGA KALAS PÅ KASET VAR DET ROLIGT SLUT

tisdag 8 maj 2012

Djävla nattfrost!

Nu var det nattfrost för tredje natten på raken. Det är inte alls bra. I fjor fick vi inga plommon, frosten nöp alla blommorna. I år har vi sparris på väg upp, den är ju lite känslig, vi har även gurkplantor i växthuset som inte alls gillar när det blir sådär kallt...

Fan, det behöver väl inte bli riktigt så kallt. Det räcker väl med att temperaturen kryper ner till ett par plusgrader!

Snälla!

måndag 7 maj 2012

Landsbygd, produktmaximering och lite varg

I en krönika med ett halvår på nacken diskuterar Bertholof Brännström något som jag ofta återkommer till i tanken, inte minst när jakt, djurhållning och jordbruk hamnar i skottlinjen av olika skäl. Brännström funderar i sin krönika över vartifrån västerbottningarnas mat skall komma i framtiden. Jag tar mig friheten att citera några stycken ur krönikan:
LRF räknar med att bara runt 600 gårdar i länet har så pass stor verksamhet att en familj kan försörjas. De senaste årtiondena har jordbruken försvunnit på löpande band.
Sedan EU-inträdet för drygt 15 år sedan har nio av tio mjölkbönder i Åsele lagt ner. Nästan lika illa är det i flera andra inlandskommuner.
Men också i de mer bördiga kustkommunerna är antalet jordbruk på stark tillbakagång, i Umeå har tre av fyra mjölkbönder slutat sedan 1995.
Under lång tid har antalet mjölkgårdar i länet halverats vart tionde år, och länsstyrelsen ser inga tecken på något trendbrott.
Ändå ser de allt större gårdar som finns kvar till att Västerbotten gott och väl är självförsörjande på mejerivaror, medan det ser betydligt dystrare ut när det gäller köttproduktionen.
Utan slakteri i länet är villkoren tunga och i dag klarar bara omkring 70 gårdar av att skicka mer än 20 nötdjur per år till slakt.
Än värre är det för länets grisbönder som utkämpar en närmast hopplös kamp mot det prisdumpade danska fläskköttet. Västerbotten har bara en handfull grisgårdar kvar, och lönsamheten är skral.
Måste det då vara så här? Är inte utvecklingen bara ett utslag för att andra bönder producerar det vi vill ha till ett billigare pris?
Javisst, så kan man se det. Så länge jordbruksstöden ser ut som de gör gynnas storbönderna på bekostnad av de små. Och så länge oljan är relativt billig är det lönsamt att transportera maten hit och dit över klotet.
Jag kommer nog att hålla ögonen på Brännström i framtiden, han verkar vara en intressant journalist (t.ex. fd chefred på Journalisten), han har t.ex. utan att vara jägare kommit fram till följande slutsats:
Min slutsats blir att svensk rovdjurspolitik i allmänhet och vargpolitiken i synnerhet helt havererat. Det inkonsekventa, hattande beslutsfattande vi hittills haft har snarare skärpt än mildrat motsättningarna mellan anhängare och motståndare.
Och i höst kommer han att åka till USA för att studera vargfrågan, till Jakt och Jägare säger han:
- I Amerika ligger man 10-15 år före oss i Sverige i projektet att restaurera vargstammen. Jag vill studera hur de växande vargstammarna där har tagits emot av olika kategorier av befolkningen. Jag vill se vad som varit bra och vad som varit mindre bra, säger Bertolof Brännström.
Han har tilldelats 25 000 kronor i ett stipendium från Journalistfonden för vidareutbildning. Någonstans i månadsskiftet september-oktober åker han.

fredag 4 maj 2012

DIY tips från min jaktblogg

På min jaktblogg finns det en hel del DIY inlägg, flera av dem är relevanta för den rena självhushållaren så jag tänkte tipsa om ett par av dem i denna blogpost:

Lädersmorning har man alltid nytta av. I mitt exempel så kokar jag av grävlingfett, men det går precis lika bra med fårfett vilket jag också testat.

Att göra läder av skinn är alltid bra att kunna. I en tråd ekgarvar jag ett rådjursskinn, men jag utgår ifrån att man kan göra på precis samma sätt med såväl får som get. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Ett annat sätt är att rökgarva. Jag visar hur det går till med hjälp av ett älgskinn, men det funkar ju lika bra med t.ex. nöt eller get. 1, 2, 3, 4


torsdag 3 maj 2012

Varför ko-släpp? Och om utedrift året om!

De gångna dagarna har det varit ko-släpp på lite olika platser runt om. Ko-släpp är ett märkligt jippo där tusentals personer åker till någon (oftast större) gård i närheten av storstaden. De betalar en massa p-pengar för att stå på en vall. Antagligen kan de köpa dyr fika också. Sedan får de trängas för att se kor som allt för länge fått trängas i en ladugård rusa ut i vårgräset...

Jag kan för framtiden inte se någon annan lösning än att utevistelsen för kreatur måste öka. En allt större del av djurens foder måste de skörda själva, att bränna fossila bränslen på att hämta hem ensilage och kraftfoder är rätt puckat.... Karl-Ivar Kumm visar i en studie att kreatur som går ute året om på stora beten för visso har en något lägre tillväxt än sådana som står uppstallade vintertid. Men detta har man igen i form av färre veterinärbesök och lägre bränsleåtgång för foderskörden. En annan liknande studie utförd av JTI hittar ni här.

Dagens lantbruk är allt bra konstigt! Och den syn dagens människor har på det är ännu konstigare....

För övrigt fick jag nyss reda på att en av traktens två mjölkbönder nu kommer att sluta. Det innebär att den kvarvarande är den enda kvarvarande mjölkgården på ungefär 8 km radie. Är det framtidens melodi? Att kossorna ine får producera mjölk i brytbygden utan skall hållas på megaenheter i stil med Wapnö?