måndag 31 oktober 2011

Varg dödar dina får och du blir dödshotad...

....vad är det för djävla värld vi lever i? Läser följande på SR:

En av de fårägare som fått får rivna av vargen Kynna i Småland har blivit dödshotad. Fårägaren fick ta emot hoten via telefonsamtal och sms i mitten av oktober. Händelserna är polisanmälda och en förundersökning har inletts kring olaga hot.

Polisen har ingen misstänkt för brotten.

Samtidigt växer kritiken mot skyddsjakten på vargen Kynna. Naturskyddsföreningen (SNF) menar att det är dags att blåsa av övningarna.

"Jakten blir allt svårare för myndigheterna att motivera", skriver SNF:s ordförande Mikael Karlsson i ett pressmeddelande.

Han menar att flera djurägare nu tagit in sina betesdjur och påstår att det finns många frivilliga i Kronobergs län som gärna hjälper till att bygga stängsel. Han pekar också på att vargen i Småland är genetiskt värdefull för den svenska vargstammen.

Men argumenten biter inte på Elisabet Ardö, funktionsledare på länsstyrelsen i Växjö.

– Här har många fårägare djuren ute hela året, säger hon.

Den 4 november löper Naturvårdsverkets tillstånd till skyddsjakt på Kynna ut. Men är hon inte skjuten då kommer länsstyrelsen att begära förlängning, säger Ardö.

Ja, vad är det SNFs Mikael Karlsson vill ha? Beteshävdad kulturmark eller granplanteringar på övergiven betesmark? I södra Sveriges inland hamnar vi nog i det valet om man bestämmer sig för att området skall hysa sin andel av en vargstam på 450 individer + lodjur. Många små och medelstora djurägare (främst fårägare) kommer garanterat att lägga ner sin verksamhet, en verksamhet som är oerhört viktig för den biologiska mångfalden då vi väl alla vet vad beteshävd betyder för naturen och mångfalden..... Eller ja, alla utom Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Hönsutställning


Igår var vi på hönsutställning, det var rashönsklubben i södra älvsborg som ordnade en tillställning på strömmagymnasiet i Sätila. Jag har valt att plocka ut en av min 7-åriga dotters bilder från den lätt bizzarra tillställningen som för tankarna till de första säsongerna av River Cottage.

söndag 30 oktober 2011

Ensilage

Idag inledde jag vinterutfodringen av mina får. Jag tog hem dem till vinterhagen och stängde till de övriga hagarna. De fick även en ensilagebal. Tydligt uppskattat!

Ettpar djur återstår att slakta. Dags att göra det nu innan de går in i brunsten.

måndag 24 oktober 2011

Lammstekens treenighet

...ja vad betyder denna kryptiska titel. Jo jag hade helgens lammäteri i åtanke när jag skrev den för i helgen åt vi lamm lördag middag, samt söndag lunch och middag. Allt utgick från en och samma lammstek....

1: tjälknul
Först gjorde jag en tjälknul. Det är busenkelt. Och blir alltid mört och fint. Man sätter in en frusen lammstek i ugnen på sisådär 80-90 grader. Steken får ligga inne tills den nått upp i sisådär 70-72 graders innertemperatur. Då lägger man den i en saltlake. Jag gjorde helgens saltlake av öl, lite honung, salt och vitpeppar. Tjälknulen får ligga och dra i laken i ett halvt till ett dygn. Därefter äts den kall med goda tillbehör. Vi hade sås, sallad och stekt potatis.

2: wokade nudlar
Lördagens lunch fick bli tösens (7 år) favoriträtt. Stekta nudlar. Nudlar lades i hett vatten och fick dra medan övriga ingredienser stektes. Dessa var (egna) paprikor, lökar och morötter, samt strimlor av tjälknulen. När nudlarna var lagom mjuka lades även dem i pannan. Sötsur sås och ljus soja användes som kryddning.

3: stuvning
Söndag middag. Den bör ju vara något extra. Åtminstone traditionellt sett. Så jag och ungarna plockade årets sista kantareller, dessa hackades fint och stektes tillsammans med lite lök. Resterna av lammsteken tärnades fint. Allt stektes ihop och kryddades med salt och peppar samt lite ljus soja och calvados. Precis innan servering drogs pannan av plattan och 2 dl creme fraiche blandades i. Det hela serverades med ris och sallad.

fredag 7 oktober 2011

Älgproblem

Vi har gott om älgar där jag bor. Vid senaste inventeringen hade vi 11 djur per 1000 ha i vinterstam, och då skjuter vi ändå ca 4 älgar per 1000 ha. Nåja. De senaste veckorna har jag haft besökav en äppelälg i trådgården. Nu har vi iofs redan räddat alla äpplen som fanns, men denna fjolårskviga har fattat tycke för äppellöv....

Idag upptäckte jag att en älg fastnat (men kommit loss) i mitt fårstängsel. Ungefär 25 meter var nerrivet och jag fick ägna en massa tid åt att trassla loss det, räta ut det och spika upp det på nytt. Friskvård får man väl klassificera det som.

Så jag ser seriöst fram mot att älgjakten startar på måndag. Kanske får jag fälla min första tjur då, hittills har jag bara fällt kvigor.

onsdag 5 oktober 2011

Beredning av fårfällar - teaser

För några år sedan roade jag och min hustru oss med att bereda fårskinn själva. Nu skickar vi dem på beredning men det hindrar inte att jag framöver skriver några rader kring hur man gör för att bereda ett skinn med päls. På min jaktblogg har jag nyligen skrivit om hur man ekgarvar rådjursskinn (1, 2, 3, 4, 5, 6) och har påbörjat et serie om hur man rökgarvar älgskinn.

måndag 3 oktober 2011

Dillkött

En variant på en klassisk gryta.

Ingredienser

Lammkött i skivor eller 3-4 cm stora bitar

Vatten

Salt

Vitpeppar

Vetemjöl

Socker

Vitvinsvinäger

Dill (stjälkar och bladverk för sig)

Grädde

Tillagning

Förväll köttet i 5 minuter i precis så mycket vatten att det täcks. Häll av vattnet och skölj köttbitarna i kallt vatten. Detta förfarande kan låta märkligt, men man behöver inte skumma av koket om man använder denna metod. Koka upp nytt vatten i grytan. Lägg ner kött, lite salt, pepparkorn och dillstjälkarna i vattnet. Koka i ungefär en timma tills köttet är mört. Ta upp köttet och stjälkarna. Släng stjälkarna. Red spadet med vetemjöl och låt koka ett par minuter. Tillsätt lite socker och vitvinsvinäger. Koka upp, tillsätt därefter det hackade bladverket från dillen, en skvätt grädde samt köttet. Låt köttet bli varmt, därefter serveras grytan.

Servering

Dillkött serveras lämpligen med kokt hel eller pressad potatis samt en grönsallad.

lördag 1 oktober 2011

Lammungens styckarskola del 6


Jag missade visst att ta bra bilder på hur jag gör med köttet utefter ryggraden när jag styckade senast. Nåja, det får ordna sig ändå.....

Sadeln brukar jag ta från bäckenbenet och fram till mellan andra och tredje revbenet räknat nerifrån. Sadeln sågar jag loss. Resten av ytterfilén, från andra revbenet och fram till halsens början skär jag ut med kniv. Här får man ofta med en massa nackbrosk som man får putsa bort. Det finns också lite olika köttkappor som får putsas bort. Putsköttet läggs i malköttshögen. Nacken brukar jag också filéa loss. Putsad blir den bra grillkött eller grytbitar. Kan även kallas karré.

Alla lite större benbitar kan man nu använda för att koka buljong/fond på. Det blir en suverän bas till soppor, såser och risotto. Men det skriver jag om en annan gång.

Det kött man inte tänker använda med en gång fryser man ner. Använd fryspåsar av bra kvalitet och sug ut luften ur dem innan du knyter igen dem. Detta för att undvika frostskadat kött. Märk köttet väl, åtminstone med vad det är och när det frystes in.