lördag 30 april 2011

Två spännande potatissorter

Fick två spännande potatissorter igår:

Norsk röd, åtminstone kallas den så. Har odlats här i trakten i minst 60 år. Passar uppenbarligen i markerna här. Skall vara lite lik asterix.

Junselepotatis, en gul lite mjölig sort. Utpräglad vinterpotatis. Också ordentligt gammal, från norrland men passar tydligen bra här i markerna enligt min leverantör.

Jag ser med spänning fram emot att få prova dessa knölar med gamla anor.

fredag 29 april 2011

Årets sista lamm


När barnen lämnats på dagis och fritids och jag gav fåren mat såg jag att det var något som inte stämde. En tacka var lite avvaktande. Det brukar hon inte vara. Men efter en stund kom hon fram. Då såg jag skymten av tvåsmå klövar i hennes slida så jag fångade in henne och kontrollerade. Det var självklart lamning på gång, men hon hade haft svårt att få ut lammet. Ja det var så illa att värkarna avstannat.

Då fanns det inget annat att göra än att hålla fast tackan mellan mina knän och ta tag i klövarna och dra. Efter en stund och med lite lirkande kom det ut ett svart lamm. Som levde!

Men sedan blev jag orolig. Tackan traskade iväg. Men vände åter när hon hörde lammet. Gick fram till det. Började nosa. Sedan slicka.

Pewh! Allt verkar gå bra!

Men att behöva hjälpa till på två av sex lammningar är lite väl tufft. Lägg till tackan som fick slidframfall i vintras och lammet jag tvingades nödslakta så har det varit ett tufft år. Nu får vi hoppas att allt funkar som det skall framigenom.

torsdag 28 april 2011

Souvulaki

Souvulaki är det klassiska grekiska grillspettet med marinerat lamm. I receptet finns även en alternativ marinad som ger en helt annan smak än den klassiska för souvulaki.

Ingredienser

Tärnat lammkött av exempelvis bog eller stek (ca 3 cm stora bitar)

Citron

Salt

Alternativ 1: Marinad bestående av:

Olivolja

Citron

Lite mild vinäger

Japansk (ljus) soja

Spiskummin

Kanel

Smulat lagerblad

Vitlök

Svartpeppar

Timjan

Rosmarin

Alternativ 2: Marinad bestående av:

Olivolja

Apelsin

Soja

Rivet apelsinskal

Lök

Vitlök

Sambal ölek

Riven färsk ingefära

Kroander, mald

Tillagning

Blanda marinaden. Lägg det tärnade köttet i en dubbel plastpåse. Häll på marinaden och tillslut. Är köttet skuren stek räcker det med att det marineras i någon timme eller två men är det bogbitar kan det vara lämpligt med minst 4 timmars marinering. Eventuellt kan man låta köttet marinera över natten. Någon timme före tillagning tas köttet fram i rumsvärme och träs upp på grillspett. Använder man spett i trä eller bambu skall dessa givetvis ha legat i vatten innan köttet träs på. Grilla på kolgrill på hög värme tills köttet är genomstekt. Droppa över lite citronsaft innan köttet serveras.

Servering

Souvulakin kan lämpligen serveras som en del av en buffé, alternativt för sig. Passar bra med en grönsallad, tzatziki eller hoummus samt färskt bröd. Även ris eller klyftpotatis passar bra till souvulaki. Grillspetten saltas efter smak på tallriken.

Tack för maten


Min 6-åriga dotters hälsning efter maten senast vi var hos farmor och farfar.

Mäster Heikki tappar öl

Min kompis Heikki gör helt fenomenal öl. Oftast porter, stout och ale. På bilden tappar han upp en flaska där humlen plockades på min gård. Väldigt häftig känsla att dricka öl där man själv bidragit med ingredienser!

onsdag 27 april 2011

Lammragu

En slags gryta, god men passar bättre på hösten än idag...

Ingredienser

Fint skuret lammkött av bog, hals eller dylikt

lök

bacon

smör eller olja

lite vetemjöl

lagerblad

pepparkorn

tomatpuré

rödvin

lingonsylt

vitlök

buljong eller fond (egen eller köpt)

fint skurna morötter

Tillagning

Stek kött och bacon i lite olja eller smör. När köttet är brynt pudrar man på vetemjöl därefter tillsätts buljong. Låt puttra någon timme på svag värme. Tillsätt övriga ingredienser förutom morötterna. Koka på låg temperatur ytterligare någon timme, späd med mer buljong eller vatten vid behov. Tillsätt morotsitarna och koka på låg temperatur i ytterligare 5-10 minuter.

Servering

Serveras med ris och riven morot

måndag 25 april 2011

Klassisk lammfärskebab

En ganska klassisk kebab.

Ingredienser

Lammfärs

Pressad vitlök

Svartpeppar

Spiskummin

Sambal ölek

Persilja

Tillagning

Arbeta färsen blanda den sedan med övriga ingredienser. Arbeta blandningen ordentligt. Forma fingerstora rullar vilka träs på bambuspett (givetvis väl blötlagda på förhand). Grilla över glöd eller i nödfall i ugnen.

Servering

Serveras i pitabröd med sallad, rå lök, pepparfrukter, tomat samt en sås av yoghurt, vitpeppar, vitlök och lite mynta.

söndag 24 april 2011

Surdegsbröd på en höft

Svängde ihop ett tämligen spontant surdegsbröd idag. Jag blandade följande i maskinen:
  • 6 dl vatten
  • 0,5 dl surdeg
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 äggvita
  • durumvetemjöl,kanske 4 dl
  • vetemjöl tills koncistensen var bra
  • 4 tsk socker
Alla ingredienser utom saltet kördes i assistenten i sisådär 10 minuter, därefter ytterligare ett par minuter med salt. Degen hälldes över i olivoljade bakformar. Där fick brödet jäsa tills det var stort nog att grädda, denna varma dag tog det 7 timmar.

Bakade i 30 minuter i 225 grader. Sista minutrarna utan form.

lördag 23 april 2011

Världsbokdagen, boktips: Fårätarna

Idag, 23 april är det världsbokdagen. Vill därför tipsa om:

Fårätarna
av Veikko Houvinen som är en sanslös skälmroman/skröna om två medelålders finnar besatta av att äta får. En sommar släpper de alla hämnignar, plockar med sig en älgstudasre och far runt i Finland och äter de får och lamm de finner. Bland annat tillagar de mongolisk rövarstek, dvs lamm i kokgrop vilket är ett recept jag får be att återkomma med vid ett senare tillfälle.

Ni som gillar Arto Passilina, kommer att älska dennes föregångare Veikko Houvinen. Läs och njut. Gärna med en lammskank i en handen.

fredag 22 april 2011

Lasange

Som långfredagsmiddag blev det för oss en lasange. Självklart på lamm. En lasange tillagas med fördel av lammfärs istället för nöt-, fläsk- eller blandfärs. Fördelen med lammfärsen är att den har en kraftigare egensmak än övriga färssorter, vilt undantaget.

Ingredienser

Köttfärssås:

Lammfärs

Ljus soja eller buljong

peppar

lagerblad

vitlök

tomatpuré

rödvin

passerad (eller krossad) tomat

Örtkryddor efter smak (förslagsvis rosmarin eller Herbes du Provance), gärna färska

(gul lök)

(champignjoner)

Ostsås:

Mjöl

smör

mjölk

vitpeppar

ost, riven

(vitlök)

Pastan:

Lasagnplattor, färska eller torra

Egna plattor kan göras av duromvete + ägg, 1 ägg/100 g mjöl. Knådas, vaslas till önskad tjocklek.


Riven ost

Tillagning

Börja med att göra köttfärssåsen, stek köttfärs (lök och champignjoner) och tillsätt därefter övriga ingredienser. Köttfärssåsen behöver vara olika fast beroende på om man använder färska lasagnplattor eller torra. Om lasagnplattorna är färska skall såsen vara så fast som möjligt och om de är torra så skall den vara rätt såsig.

Ostsåsen görs gnom att man först smälter smäret och därefter tillsätter mjölet som får stekas en kort stund. Tillsätt därefter mjölk och kryddor. Koka upp och låt koka lugnt under omrörning tills såsen tjocknat. Om den blir för tjock så tillsätt mer mjölk. När såsen är färdigred så tillsätt den rivna osten.

Varva köttfärssås, lasagnplattor och ostsås tills formen är nästan full. Se till att översta lagret utgörs av ostsås. Strö över riven ost och tillaga i 200 graders värme tills lasagnplattorna är färdiga. Det tar ungefär en kvart om man har färska lasagnplattor och 30-45 minuter om man har torra plattor.

Servering

Lasagnen serveras med en grönsallad och ett gott bröd.

torsdag 21 april 2011

Lammrulle

En variant på en klassisk rätt, den håller någon vecka i kylen men går också bra att frysa in. Kanske något får påskbuffén nu till helgen?

Ingredienser

Lammtunnbringa

Salt

Svartpeppar

Vitlök

Citronskal

Basilika

Persilja

Tillagning

Bena ur tunnbringan men se till att den hänger ihop. Enklast är att arbeta från köttsidan och blottlägga benen vilka sedan bryts loss. Strö över samtliga ingredienser. Rulla ihop mycket hårt så att en fast rulle bildas. Rullen knyts ihop med ofärgat bommullssnöre. Rulla in rullen i ugnssäker aluminiumfolie och tillaga den i ugn i 175 grader. Detta tar 1-1,5 timmar beroende på rullens tjocklek. Rullen skall svalna i folien.

Servering

Serveras som kallskuret på en buffé eller används som smörgåsmat.

Fårböcker

Fyra fårböcker står i vår hylla. Eller ja, där finns ju lite böcker med lammrecept och lite böcker om hur man tar tillvara på skinn och ull också, men nu tänkte jag på lite mer generella böcker om får. De är:

Fårboken av Anders Jansson och Nina Östman. Detta ären ganska ytlig men inspirerande bok. Den kan nog få folk som funderat på får att faktiskt skaffa får. Den kan vara till hjälp att börja, men det är ingen handbok. Däremot är den väldigt rolig att bläddra i.

Får av Erik Sjödin mfl är en handbok i vilken man finner det mesta. Där lär man sig räkna på fodervärden, på tillväxt, hur sjukdomar yttrar sig etc etc. Oerhört faktaspäckad bok. En handbok i sin rätta bemärkelse. Helt klart något som skall stå i varje fårägares bokhylla. Den finns i flera upplagor och det är bra att ha en så ny som möjligt.

En historia som mest handlar om skinn
av Nils-Åke Fag är en slags memoarer av en av fårsveriges främsta individer. Fag arbetade länge som veterinär, men även med bedömning av ullkvaliteter. Intressant läsning.

Starta med får av Nils-Åke Fag är en kortfattad bok som kan användas som checklista av en som inspirerats av Fårboken att ta steget in i ett förunderligt och frustrerande liv som fårbonde. Rekommenderas.

De flesta av böckerna kan köpas via Åters bokklubb.

Vinbär

En av de vinbärsbuskar jag köpte i fjor. Den verkar ta sig bra. Vita vinbär rör det sig om, beroende på hur mycket det blir så kan man göra lite olika saker av vinbär. Svarta vinbär tycker jag passar till saft och marmelad/sylt. Röda passar till gelé och paj. Vita vet jag faktiskt inte, men jag kan tänka mig att de skulle kunna funka som råsaft dvs pressade. Vita vinbär är för övrigt de jag tycker är godast i färsk form.

onsdag 20 april 2011

Rosmarinsmakande järpar

En annan variant på järpar, denna gång smaksatt med rosmarin.

Ingredienser

Lammfärs

Mjölk eller grädde

Ströbröd

Ägg

Rosmarin

Vitlök

Salt

Svartpeppar

Tillagning

Blanda ströbröd, ägg och mjölk. Låt svälla ihop. Krossa rosmarin och vitlök med salt och svartpepparkorn i en mortel. Arbeta ordentligt så att kryddorna krossas väl och alla safter blandas. Blanda kryddorna med färsen och den mjuka ströbrödet. Arbeta smeten ordentligt. Forma till järpar. Järparna steks först som hastigast i panna för att få lite yta sedan eftersteks de i en ugnsfast form i 225 grader i 8-10 minuter.

Servering

Serveras med kokt potatis, rårörda lingon och kanske en sky- eller svampsås.