torsdag 31 mars 2011

Matförgiftning


Matförgiftning är inte kul. Vi har drabbats av det i familjen vid två tillfällen det senaste året.

Första gången, för nästan precis ett år sedan var det ett helt nyköpt paket med lufttorkad skinka som sänkte mig och hustrun. Detta visar med all tydlighet att man skall prioritera eget kött framför köpe dito.

Andra gången var nu i veckan då jag och lillkillen blev dåliga. Lillkillen smakade på lite sallad när vi lagade mat. Ingen annan i familjen åt av salladen så efter maten rensade jag skålen och blev väldigt mätt. På natten väldigt dålig i magen och väldigt illamående. Lillkillen kräktes. Övriga i familjen var friska. Ergo tvätta salladen ordentligt innan ni äter den. Eller ännu hellre, ät bara egenproducerad sallad.

Ja ja. Det finns ju grader i helvetet och jag föredrar alla dagar i veckan en släng matförgiftning framför vinterkräksjukan.

Och tänk på hygienen!

måndag 28 mars 2011

Vild lammgryta

Denna lammgryta har inspirerats av ett recept ursprungligen avsett för vilt signerat Gert Klötzke. Helt fel var det inte eftersom jag för något år sedan sköt 6 omärkta förvildade får och lamm som drivit runt på våra jaktmarker en tid... Och för den som inte kan sin lagstiftning är det:

  1. förbjudet att ha omärkta husdjur
  2. förbjudet att släppa ut husdjur och sällskapsdjur i naturen
Och för den som inte visste det är husdjur är t.ex. får, get, nötboskap, svin och höns medan sällskapsdjur är katter, marsvin, kaniner mm, allt enligt definitioner i svensk lagstiftning.

Ingredienser

Grytbitar (tex bringa, bog, hals, slaksida)

Lök

Morot och andra rotfrukter

Buljong

Espressokaffe

(eventuellt bitter 70% choklad)

Peppar

Salt

Maizena

Gröna ärtor

Svamp efter tillgång

Tillagning

Bryn köttet i botten av en stor gryta. Tillsätt lök, morot och eventuella andra rotfrukter samt peppar. Fyll på buljong och låt puttra i ca 60 minuter. Häll på en dubbel espresso, samt eventuellt lite riven choklad (70%) och låt puttra någon minut till. Sila av buljongen och gör en redning med maizenamjölet. Knaperstek svampen. Lägg upp kött och rotfrukter på ett uppvärmt serveringsfat, placera svampen överst och häll såsen runt köttet.

Servering

Serveras med ris i vilket gröna ärtor fått ångkoka i ca 5 minuter. En god chutney passar mycket bra till.

söndag 27 mars 2011

Indisk lammcurry

En simmig gryta inspirerad av indiska kryddkombinationer. Ordet curry syftar i det här sammanhanget snarare på kryddblandning (dvs den indisk/pakistanska användningen av ordet curry) än på det gula pulver man kan köpa i svenska livsmedelsbutiker.

Ingredienser

Lammkött i bitar (från exempelvis bog, hals eller vad man har att tillgå)

Buljong (egen, tärning eller fond)

Vitlök

Lök

Koriander, malen

Gurkmeja

Sambal ölek

Garamasala

Kanel

Yoghurt, avrunnen (kan ersättas med creme fraiche)

Ett par tomater eller tomatpuré

Persilja

Olja att steka i

Tillagning

Bryn köttet på hög värme i olja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt buljong så att köttet precis täcks. Koka upp och sjud i 45-60 minuter eller tills köttet har blivit mört. Skär löken i bitar (hellre ojämna bitar eller klyftor än skivor). Bryn löken i en stekpanna och när den börjar blir genomstekt så tillsätt den i grytan med kött och buljong. Tillsätt kryddorna och tomaterna. Låt blandningen puttra ett par minuter och smaka av (komplettera kryddningen vid behov). Precis före servering rör man ner ett par rejäla klickar yoghurt. Tänk på att de flesta yoghurtsorter ej tål att kokas så se till att temperaturen i grytan har sjunkit till under kokpunkten (alternativt kan man använda en kokbar yoghurt). Strö över rikligt med presilja precis före servering.

Servering

Denna lammgryta serveras givetvis med basmatiris, en chutney och kanske linscurry.

lördag 26 mars 2011

Vintergryta

Denna lammgryta passar bra på hösten eller vintern när tillgången på rotfrukter är som störst.

Ingredienser

Lammgrytbitar av exempelvis hals, bringa, slaksida eller bog

Lök

Finskuren morot och andra rotfrukter baserat på tillgång

Vitlök

Svart & vit peppar

Salt

Örtkryddor, gärna färska eller möjligen frysta, t.ex. rosmarin, persilja eller oregano

Lagerblad

Trattkantareller, champinjoner eller annan svamp beroende på tillgång och smak

Passerad tomat

Portvin

Gröna ärtor

Pressad citron

Olja att steka i

Tillagning

Stek köttet i olja i en stor gryta, gärna i gjutjärn. Om exempelvis en hals- eller bogbit används så börjar man med att skära loss så mycket kött man kan i lagom stora bitar (ung 3-4 cm) därefter låter man halsen eller bogen ligga med i grytan till den är genomstekt och man kan pilla loss det sista köttet. När köttet har brynts lägger man i lök, lagerblad, peppar, svampen, de passerade tomaterna, portvinet och lite salt. Låt det hela puttra på låg värme under ett tätslutande lock i ca 1 timme. Så här långt kan man förbereda någon dag innan om man så vill, i detta nästan färdiga skick går grytan utmärkt att frysa.

5 minuter före servering tillsätts de finskurna rotfrukterna, örtkryddorna och vitlöken i den heta grytan. Ett par minuter senare tillsätts ärtorna. Precis före servering pressas lite citron över grytan.

Servering

Grytan serveras lämpligen med grönsallad, färskt bröd och ris eller pressad potatis.

fredag 25 mars 2011

Chutney

Har man ett eller ett par rabarberstånd så vet man sällan vad man skall göra av allt när de börjar växa till sig framåt midsommar. Att göra en chutney kan då vara ett alternativ. Var beredd på att det ibland tar mycket lång tid innan chutneyn har mognat, en krusbärschutney jag gjorde var inte ätbar förrän efter nästan två år. Rabarbern kan givetvis bytas ut mot exempelvis krusbär, mjöligt äpple eller plommon. Men man skall tänka på att om man använder ingredienser med mycket eget fruktsocker så kan man minska mängden socker något vid tillagningen.

Ingredienser

1 del fint skuren rabarber (eller annan frukt, se ovan)

1 del socker

Hackad lök

Riven ingefära

Vitpeppar

Kanel

Sambal ölek eller ett par färska pepparfrukter

Ättiksprit

Lite vatten

Tillagning

Skär rabarbern i fina skivor. Hacka löken. Blanda lika delar (baserat på vikt) socker och rabarber i en tjockbottnar kastrull. Blanda i övriga ingredienser och koka upp. Sjud blandningen på låg värme tills den tjocknar, vilket brukar ta 45-60 minuter. Häll upp chutneyn på väl rengjorda glasburkar vilka placeras svalt. Chutneyn behöver stå till sig i bortåt en månad innan den är lämplig att äta. Förvaras den svalt och mörkt så håller den nästan hur långe som helst.

Servering

Chutney passar till indiska lammrätter och givetvis till grillat.

Enkel lammcurry


En snabb och smidig rätt att laga när man har rester i form av t.ex. en stek.

Ingredienser

Tillagade lammköttsbitar skurna i små bitar

Lök

Chamgignon

Vitlök

Curry

Vispgrädde eller creme fraiche

Olja att steka i

Tillagning

Stek de fasta ingredienserna. När svampen och löken verkar genomstekt så tillsätt curryn och vitlöken, fräs runt en stund tillsätt därefter grädde efter smak. Låt koka upp och servera.

Servering

Grytan serveras lämpligen med ris, en god chutney och ljus soja.

torsdag 24 mars 2011

Persiljejärpar

Klassiska lammfärsjärpar med persilja.

Ingredienser

Lammfärs

Riven lök

Finhackad vitlök

Finhackad persilja

Svartpeppar

Salt

Tillagning

Arbeta färsen så att den blir smidig, tillsätt därefter övriga ingredienser och arbeta ihop. Låt blandningen vila några minuter innan järpar stora som en vuxen mans tumme formas. Järparna steks eller grillas.

Servering

Järparna serveras lämpligen med frästa rotfrukter och en enkel yoghurtsås smaksatt med vitlök och lite persilja.