En god rökt korv som pålägg eller på en buffé.
Ingredienser
2 delar lammfärs
1 del späck
Salt
Socker
Stött muskotnöt
Svartpeppar
Mald ingefära
Sambal ölek
En hyfsad skvätt konjak
En hyfsad skvätt vatten
Fjälster (svin eller nöt)
ingnides med:
1 del salpeter
4 delar socker
8 delar salt
Tillagning
Blanda ingredienserna väl. Kör blandningen genom en grovt ställd köttkvarn. Arbeta massan ordentligt, antingen med händerna eller i en assistent. Blandningen är nu redo att fyllas i fjälstren, detta kan göras med hjälp av en spritspåse eller ett korvhorn kopplat till köttkvarnen. Fyll skinnen så hårt som möjligt och knyt till. Skölj av korvarna i kallt vatten, torka av och gnid in med saltblandningen. Låt ligga på ett svalt ställe i ett dygn. Gnid emellanåt in korvarna med laken som bildats. När de legat till sig bör de kunna pressas ihop ytterligare och knytas om. Torka rent korvarna med papper eller en ren kökshandduk. Rök korvarna i lite drygt 70 graders temperatur i bortåt 10 timmar. Alternativt kan man röka korvarna i lite drygt 30 graders temperatur men då tar det bortåt ett dygn för korven att bli klar. I gengäld får man en fantastiskt mör och fin korv. Det vanligaste är att man röker med spån av lövträd som al, asp eller björk. Enris är ett annat klassiskt träslag att röka med.
Servering
Den rökta korven serveras gärna på ett färskt bröd eller som en del av en buffé, varför inte på julbordet?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar